Design a site like this with WordPress.com
Get started

Az életfogytiglani büntetés fajtái

A halálbüntetés erkölcsileg elfogadhatalan, mivel sérti az elítélt ember sérthetetlenségét és méltóságát, jelentette ki Ferenc pápa. A Katolikus Egyház Katekizmusát átírva kötelezte el magát és a Vatikánt a halálbüntetés elleni harcra. Reméli, hogy számíthat a hívők támogatására is, legyen az éppen bíró vagy ügyész.

Sokan azzal érvelnek, hogy a halálbüntetésnek nincsen visszatartó ereje, ezért szükségtelen. Ez igaz, nincs visszatartó ereje, de nem is azzal szolgálná a társadalmat. A kivégzett elítélt biztosan nem fog több életet kioltani és ezáltal nem fogja a hátra maradt családok életét megnyomorítani. Az áldozatok többsége tapasztalja, hogy még évtizedek elteltével sem tudja lezárni és túltenni magát a szeretett családtag erőszakos elvesztésén. Lehetetlen úgy felfogni és úgy kezelni, mint egy természetes halált vagy egy balesetet.

Ferenc pápa véleménye szerint napjainkban már megoldható a veszélyes bűnözők biztonságos elzárása. Ez nem igaz. Előfordult már, hogy a halálraítélt kiszabadult, mint például Charles Victor Thompson, aki az itélethirdetést követően a tárgyalason viselt öltönyében, egy lopott beléptető kártyával szökött meg. Ő nem gyilkolt négy napos szabadsága alatt, de sok szökevény megteszi, már csak azért is, mert a túlélés feltételévé válik a szemtanúk elhallgattatása.

Az Egyesült Államokban az első fellebezés után a halálbüntetések egy részét életfogytiglanra enyhítik. Természetesen az erőszakos viselkedést nem lehet levetkőzni a egyik napról a másikra, ezért előfordul, hogy egy elitélt valós vagy vélt sérelmek miatt megöli rabtársát. Néha még örömet is érzünk, ha valaki egy gyerekgyilkossal végez a börtönben, pedig tudjuk, hogy nem ez a helyes és legális út. De mi van, ha egy fiatal drogost szúrnak le, vagy valakit, aki „csak” gondatlanságból elkövetett emberölés miatt kapott börtön büntetést? Meg tudta védeni az ártatlant az igazságszolgáltatás? Nem.

Ilyenkor a börtönbeli gyilkos elkülönített zárkában tölti a hátralévő büntetését. Az újabb gyilkosságért is elítélik, amiért kiszabnak rá még egy életfogytiglant.

Van aki már az életfogytiglani büntetést is tarthatatlannak nevezi, Ferenc pápa véleménye szerint az életfogytiglan nem más mint egy „rejtett halálbüntetés”.  Az Emberi Jogok Európai Egyezménye szerint „senkit sem lehet kínzásnak vagy embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni”. Mindenkinek jogában áll megtudni, hogy mit kell tennie feltételes szabadulásának érdekében és vizsgálni kell, hogy az elítélt valóban meg is teszi azokat.

De mi történik, ha valaki rosszul dönt és szabadlábra helyez egy gyilkost, aki éveken át manipulálta a környezetét és megjátszotta, hogy megjavult? Ki fogja megvédeni a társadalmat ilyen esetben? Senki.

Térjünk csak vissza még egy kicsit az emberi méltóságra és az ember sérthetetlenségére. Néhány évetizede volt egy megrázó eset az Amerika Egyesült Államokban, amely a halálbüntetést ellenzők hitét is megingatta.

Lawrence Bittaker és Roy Norris útszélén stoppoló tinédzser lányokat vettek fel, majd a kínzó kamrának átalakított furgonjuk hátuljában megerőszakolták és szexuálisan motivált kínzásnak vetették alá őket. Ezekről az eseményekről hangfelvételt is készítettek. Elfogatásuk előtt sikerült megsemmisíteniük a felvételeket, de az autóban maradt kazettáról megfeledkeztek. Az ügyészség ezt a tárgyaláson lejátszotta.

A 11 perces felvételen hallani lehetett a l6 éves lány könyörgését és sikítását. A zsűri tagjai sokkos állapotban hagyták el a termet, de még az ügyész is, aki nem először hallotta a felvételt, könnyeit visszatartva próbált válaszolni a riporter kérdésére.

Gondoljunk csak bele, hogy ehhez képest egy tiszta és csendes szobában végrehajtott és egy orvos által asszisztált halál milyen méltóságteljes is egy olyan embernek, aki mások sérthetetlenségét és méltóságát semmibe véve élte le az egész életét.

Nem tudom, hogy az emberjogi törvények alkotói és Ferenc pápa tisztában van-e a túlélő családtagok fent említett „életfogytiglanjával”. Ezeknek az embereknek a hátralévő élete rossz és jobb mint rossz napokra oszlik fel.

Véleményem szerint, amíg a családok és a barátok méltósággal viselik a meg nem érdemelt életfogytiglanjukat, addig az elkövető nyugodtan várhat a kivégzésének napjára vagy ha ez nem adatik meg, akkor viselje csak el az életfogytiglan minden szenvedését. Az még mindig kellemesebb, mint amit ő követett el az áldozata ellen.

Szerző:  Molnár-Csiki Maren

Hivatkozás az anyag idézéséhez: Molnár-Csiki, M. (2018.08.09.) Az életfogytiglani büntetés fajtái Learn from Me. Hozzáférés: https://learnfromthem.home.blog/2019/02/16/az-eletfogytiglani-buntetes-fajtai/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: