Design a site like this with WordPress.com
Get started

Ha meg se próbálod, soha nem fogod megtudni, hogy van-e kiút

Előfordul, hogy egy könnyed beszélgetés a Hazakísérőnél komolyra fordul, nagyon komolyra. Néhány hónapja történt, hogy egy lány a beszélgetés elején tudatta velem, hogy nem csak a séta miatt hívott. Sétált, hallottam a háttérben az autók zaját, a lépéseit is, stb.

Azonnal éreztem, hogy miről van szó, de tetettem az „ártatlan”-t, hátha mégis valami egyszerűen megoldható problémát fog elmondani. Sajnos az érzésem nem csapott be, ezért felajánlottam neki, hogy átirányítom a lelkisegélyszolgálathoz, csak egy klik lenne. Tiltakozott. Csak kisérjem haza.

Na gondoltam, ez így nem fog menni. Végül is elmesélte, hogy mi a baj otthon. A családja boxzsákként használja, mindenki rajta tölti a frusztrációját, soha nem kapott szeretet, plusz az apja gyerekkorától szexulisan bántalmazza. Kiköltözni nem tud, az apját pedig azért nem jelenti fel, mert az apa szava áll szemben az övével. Volt már öngyilkssági kisérlete.

Az ilyen esetek mindig mérgessé tesznek. Ajánlottam neki, hogy vegye fel titokban amikor az apja erőszakolja. Ott a mobil, csak be kell állítani egy olyan helyre, ahol nem feltűnő. Kértem, hogy vezessen naplót is az erőszakolásokról, legalább annyit, hogy mikor és hol történt.

Egyértelmű volt a lány elviselhetetlen helyzete. Kértem, hogy gondoljon bele abba, hogy ha megöli magát csak a bántalmazóinak fog jót tenni vele. Az apját senki nem fogja börtönbe zárni, mert nem lesz aki feljelentse. Még lehet, hogy meg is fogják ünnepelni, hogy megölte magát, mert a halálba kergették. Az egyetlen, amivel visszafizetheti a család „jóságá’-t, hogy megteszi ellenük a megfelelő lépéseket.

Sokszor olvasni a közösségimédiában, hogy az a legjobb bosszú, ha elégedett életet élsz. Azt soha nem tudják elviselni, azok az emberek akik ártanak, ártottak neked. Mivel a gonosz és bántalmazó emberek alapból nagyon boldogtalanok, ezért megsárgulnak az irigységtől, ha az áldozatuk boldog.

Ezt nem mondtam a lánynak, de elmeséltem egy esetet, ahol a két gyerek/tinédzser elveszítette az édesanyját. Az apával maradtak, biztonságban, gondolhatták a hatóságok, mert a kutya nem ellenőrizte őket. Az apa terrorizálta őket. Elzárta a telefont, a TV-t, bezárta konyhát, hogy csak ő tudja használni, na meg a „barátnői” is persze. A mosógépet is úgy tudta beállítani, hogy a két gyerek ne tudja beindítani. A nagyobbik gyerek az egész tinédzser korát az apja elleni küzdelemmel töltötte. Ebben a szitúációban csak az tartotta életben, hogy az apja ne tudjon szabadulni tőlük. Ösztönösen tudta, hogy az apja nagyon örülne, ha a testvérével együtt eltünnének. Öngyilkossság szóba sem jöhetett.

A hívó végül a gyerekeket sajnálta. Kértem, hogy tartson ki és tegyen meg mindent magáért, ez a legfontosabb. És kérjen segítséget, ha úgy érzi, hogy nem megy tovább.

Az öngyilkosságot, mint fegyvert sajnos egyre több gyáva bántalmzó használja. Közösségi oldalakon beférkőzik olyanok közé, akik amúgy is közel állnak, ahhoz, hogy véget vessenek az életüknek. Ezek az elkövetők nem nemierőszakkal, veréssel vagy gyilkossággal szereznek kontrolt az áldozat felett, hanem azzal, hogy belemanipulálják őket az öngyilkosságba, úgy, hogy még a dicső pillanatot élőben élvezhetik.

A lelkisegélyszolgálat elérhető a 116-123-as tel. számon vagy az sos116-123.hu-n.

A képen a Hazakísérő Telefon hívásfogadó felületéről készült fotó látható, amely felületet a VCC Live Kft. szolgáltatása biztosít az alapítvány számára.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: